• Skupaj_PROGRAMI_PASICE_1920x304px2-min.jpg

Telesno-emocionalna terapija

„Telo je tempelj vseh človeških psiho-organskih doživljanj.

Je dom, ki ga nikoli ne zapustimo.

Je osnovni instrument, na osnovi katerega vstopamo v svet in v njem živimo.

Telo nosi v sebi najžlahtnejša čutenja, pa tudi strastne boje,

ki so vedno lahko prežeti z bolečino in s hrepenenjem po drugačnem in novem.“


iz knjige Govorica telesa v psihoanalizi, C. Gostečnik, str. 15

V sodelovanju z International Center For Integrative Therapy (katoliški inštitut v Veliki Britaniji) smo v Sloveniji začeli z izvajanjem takoimenovane EQ BODYWORK TERAPIJE – telesno-emocionalne terapije za razvoj čustvene inteligence.


Ena od možnosti za vključitev v tovrstno terapijo je tudi v okviru Centra Skupaj pod vodstvom Mateje Kraševec, spec. ZDT.

Telesno-emocionalna terapija za razvoj čustvene inteligence je nežna, a močna terapija. Pomaga nam, da se sprostimo in se posvetimo preteklim čustvom, ki jih zadržujemo v naših telesih in ki zelo pogosto vodijo naše življenje kljub našim naporom, da bi ravnali drugače. Lahko nam pomaga tudi pri fizični bolečini in zdravstvenih stanjih, pri katerih zdravniki ne najdejo nobenega fizičnega vzroka za njihov obstoj. Za druge primere nam lahko pomaga na ta način, da se soočimo z njimi bodisi da delamo na njih ali jih sprejmemo, tako da lahko v življenju naredimo korak naprej. Včasih so za nekatere ljudi učinki terapije naravnost dramatični, za večino pa poteka proces v tišini in skoraj nezaznavno, neopazno vse dokler se ne znajdemo v situaciji, v kateri morda opazimo, da ne ravnamo več tako, kot smo ravnali pred terapijo, ali pa spremembo na nas opazijo drugi.

Telesno-emocionalna terapija za razvoj čustvene inteligence je ustvarjalna terapija, ki upošteva človeka kot celoto – kot telo, dušo in duha, s posebnim poudarkom na čustvenem razvoju in integraciji.


Na kakšen način deluje?


Ko si poškodujemo del telesa, telo stisne boleči del, da ga zaščiti. Telo ne loči med fizično in čustveno bolečino. Skrči se del telesa, kjer se pojavi boleče čustvo, ki ga telo izkusi. Ta čustva lahko ostanejo zaklenjena v telesu. Fritz Pearls, začetnik Gestalt Terapije pravi, da se čustva rodijo, živijo in umrejo. Ujeta čustva v človeku so še vedno živa in vplivajo na vsakdanje življenje. Nerazrešena čustva nas vodijo, da izrečemo stvari in na način, ki ga kasneje obžalujemo. V Telesno-emocionalni terapiji za razvoj čustvene inteligence razpremo ukleščene dele telesa tako da se čustva lahko razvijejo in izzvenijo, razblinijo. S tem se razvija čustvena inteligenca, izboljša odnose in življenje.

Kaj omogoča?


Telesno-emocionalna terapija za razvoj čustvene inteligence omogoča, da se soočimo z blokadami v svojem življenju, jih nežno predelamo in tako postanemo bolj to, kar smo v resnici in želimo biti.

Nekaj misli tistih, ki so bili deležni terapije:


  • »Dobila sem globok uvid v spomine svojega najzgodnejšega otroštva, kar je temeljito spremenilo moje razumevanje sedanjih situacij in odnosov.«
  • »Vsako leto sem dobila grde izpuščaje na obrazu, moj osebni zdravnik ni našel nobene razlage zato. Po EQ delavnici, kjer so mi pomagali, da sem prišla v stik z žalovanjem, ki sem ga zadrževala v svojem telesu, so izpuščaji izginili in se niso več vrnili.«
  • »Zame je bilo pretežko govoriti o svoji travmi. Na EQ delavnici sem se osvobodila tega strahu in sedaj prvič vidim barve.«
  • »Z večjim zaupanjem in gotovostjo delam stvari, ki si jih izberem.«

Razvij svojo čustveno inteligenco


»Zdi se, da nas ocenjujejo z novim metrom: ne le po naši pameti, znanju in strokovnosti, ampak tudi po tem, kako ravnamo s seboj.«

Telesno-emocionalna terapija za razvoj čustvene inteligence nam pove, kako dobro razumemo in prepoznavamo čustva v sebi in drugih, kar nam omogoča, da razvijemo pristne osebne in profesionalne odnose s seboj in drugimi. Vedno bolj se zavedamo, da je razvoj čustvene inteligence pomemben za uspeh na vseh področjih življenja. Potrjeno je, da so ljudje z visokim EQ bolj stabilni, zanesljivi, samozavestni in uspešni na vseh področjih življenja. Dobro razvit EQ omogoča ljudem, da njihov IQ pride do največjega možnega razcveta. EQ terapija omogoča večjo integracijo v človeku samem, v njegovih odnosih, strokovnem, družbenem in družinskem življenju. Delamo z naravnim tokom energije v telesu. Moč EQ terapije je v tem, da je njeno delovanje usmerjeno na tiste dele telesa, kjer čutimo in zadržujemo čustva.